Grote voetbalclubs in Twente, doe niet zo zielig en hypocriet man!

Ik las vanavond een artikel van de Tubantia. De Twentse amateurvoetbal wereld staat op zijn kop door de opkomst van de regionale voetbalschool PFA, die onder de vlag van de Enschedese club Achilles jonge talenten opleidt. 


Kritisch licht werpen op grote clubs

Maar terwijl grote clubs klagen over het vermeende 'structurele wangedrag' van PFA, is het tijd om eens een kritisch licht te werpen op de eigen dubieuze praktijken van deze clubs. Het hele amateurvoetbal is de laatste jaren namelijk juist kapot gemaakt door deze grote voetbalclubs.


Competitievervalsing

Kleine amateurclubs, zoals die waar ikzelf deel van uitmaak, worstelen wekelijks met de gevolgen van de overheersing van grote voetbalclubs. Competitievervalsing is al jaren aan de orde van de dag bij grote amateurclubs. Iedere voetballer van een kleine voetbalclub kan de momenten nog zo voor de geest halen. Je staat bovenaan en moet in bijvoorbeeld een inhaalweekend een wedstrijd om het kampioenschap spelen tegen een (lager) team van een grote voetbalclub. Op het veld verschijnen in dat team vervolgens meerdere spelers van een hoger elftal. Je bent kansloos. Pure competitie vervalsing.


Goed voorbeeld

En dan over jongens ronselen gesproken. Nee daar geven de grote voetbalclubs zelf een goed voorbeeld. De eerste elftallen van deze clubs hebben nog zelden een jeugdspeler op het veld staan. En elk jaar is er een spelers carousel waar je u tegen zegt.


Gastheerschap?

Het woord “gastheerschap” komt bij veel grote clubs ook niet voor in het woordenboek. Speel je bijvoorbeeld uit bij ATC of Quick’20 dan mag je hopen dat je de kleedkamer niet hoeft te delen met 2 andere teams, als je die kleedkamer überhaupt kan vinden overigens. 


Zaterdag voetbal

En laten we het ook eindelijk eens hebben over de grote clubs in Twente die voorafgaand aan de overstap naar het zaterdag voetbal alvast even een standaard team inschreven in de 4e klasse zaterdag. Ik heb als eerste elftal speler van BZSV de Blauwwitters 4 jaar lang voor nop gevoetbald in die competitie. Met tegenstanders als ATC, Quick’20, HSC en PH maakten we geen schijn van kans.


Spelen om 18.00 uur

Nu ik in een lager elftal speel is het allemaal nog veel erger. Bij een grote Twentse amateurclub spelen is namelijk een grote nachtmerrie. Scheidsrechters en fatsoenlijke ballen zijn niet geregeld. Tot overmaat van ramp speel je bij deze clubs ook nog eens op tijden dat elke traditionele zaterdagvoetballer al lang in de kantine had willen zitten. Wedstrijden na 17.00 uur zijn geen uitzondering, want ja: eerder is er geen plek op de velden.


Ondermijnen van integriteit

Het is hypocriet voor grote clubs om te klagen over de PFA, terwijl ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van de integriteit van het amateurvoetbal. De belangen van de lokale gemeenschap en de traditionele waarden van het amateurvoetbal worden opzij geschoven in ruil voor winst en glorie.


Kortom: beste Twentse grote voetbalclubs, jullie zijn zelf geen haar beter als de PFA. Wij kleine clubs walgen al decennia van jullie hooghartige gedrag. Het is hoog tijd dat de KNVB ingrijpt om de balans in het amateurvoetbal te herstellen. De dominantie van grote clubs en voetbalscholen als PFA moet worden ingeperkt, zodat alle clubs op gelijke voet kunnen strijden en het plezier in het spel behouden blijft. Laten we niet vergeten waar het echt om draait in het amateurvoetbal: gemeenschap, passie, sportiviteit en plezier.