"Hoe mooi is het om rond 6 uur ’s ochtends je dorp uit te lopen en dan de reebokjes in de velden achter je huis te zien lopen."

De kiekjes van Niels

Ik ben Niels, ik ben 33 jaar en woon sinds 2018 in de Stroom Esch met mijn vrouw. Ik ben opgegroeid in Borne en heb mijn jeugd samen met mijn ouders, vier broers en een zus doorgebracht aan de Ligusterstraat op het Letterveld.
Na de PABO heb ik een aantal jaren les gegeven waarna ik weer ben gaan studeren. Na de master onderwijspsychologie heb ik enkele jaren onderzoek gedaan voor de Universiteit van Twente.
Vervolgens ben ik na meerdere jaren lesgeven op het Windesheim en de PABO terecht gekomen in mijn huidige baan bij de onderwijsinspectie. Als inspecteur primair onderwijs ga ik scholen langs om met leerkrachten en de schoolleiding te praten over de kwaliteit van het onderwijs.

Sinds eind juli ben ik begonnen met natuur fotografie. Mijn broer had lang geleden een camera aangeschaft en die lag ergens achteraf op een plank. Ik vroeg hem of ik de camera eens kon gaan gebruiken om te experimenteren met fotografie en van het een kwam het ander. Een hobby was geboren. Op Instagram ben ik een pagina gestart genaamd: @naturephotos_by_niels. En daar begon ik toen gelijk mijn foto’s te plaatsen. Het is erg leuk om met fotografie de directe omgeving van Borne in beeld te brengen. Hoe mooi is het om rond 6 uur ’s ochtends je dorp uit te lopen en dan de reebokjes in de velden achter je huis te zien lopen. Sinds juli doe ik deze wandelingen dus met mijn camera.

Het leuke aan een hobby zoals fotografie is dat er op YouTube allerlei filmpjes met tips over zijn die je kunt bekijken. Hierdoor leer je jezelf snel een nieuwe vaardigheid aan. Ik denk dat de hobby fotografie erg toegankelijk is tegenwoordig, omdat iedereen een camera heeft op zijn telefoon. Af en toe moet je er misschien een keer vroeg voor uit je bed. Tijdens het eerste en het laatste uur van de dag maak je namelijk de mooiste foto’s. In fotografie termen noemen we dit het “golden hour” Het licht is dan het meest geel en dit levert de mooiste foto’s op. Toen ik hier eenmaal achter was gekomen heb ik een keer mijn wekker heel vroeg gezet en ben ik naar het Molenven in Saasveld gefietst met mijn camera. Je hebt daar zo’n vogelkijk huisje en daar ben ik toen in gaan zitten.

Mijn foto’s worden de laatste tijd steeds beter. Waar ik eerst 100 shots nodig had voor 5 mooie foto’s heb ik daar nu nog maar 30 shots voor nodig. Als ik de eerste foto’s op mijn pagina vergelijk met de laatste foto’s op mijn pagina dan vind ik ze steeds mooier worden.

Ook vind ik het grappig om te zien dat ik op een hele andere manier naar dingen ben gaan kijken. Ik ben veel alerter aan het rond kijken naar wat ik allemaal om me heen zie. Soms dan loop ik ergens en dan denk ik; Wat zou het mooi zijn om hier nu met mijn camera te zijn als het een beetje mistig is. Of vroeg in de ochtend of bij zonsondergang. Soms kom ik dan terug op zo’n plek wanneer het mistig is en kan ik een prachtige foto schieten. Voorheen zag ik een vlinder en was ik me er minder bewust van. Tegenwoordig merk ik dat doordat ik zo anders en veel bewuster kijk naar de omgeving om mij heen, ik ook steeds meer te weten kom over de natuur en de soorten dieren die er in leven. Dit is een leuke bijvangst van het fotograferen.

Mijn foto’s worden de laatste tijd ook steeds meer opgepikt door andere media. Borne Klopt deelt bijvoorbeeld geregeld foto’s van mij. Ook heb ik een keer de foto van de week bij Borne Boeit gehad en laatst stond ik zelfs een keer in de Tubantia met mijn foto van een specht in een boom.
Waar het stopt dat weet ik eigenlijk niet. Ik kan bijna niet geloven dat ik na een paar maanden bijvoorbeeld al 700 volgers heb op Instagram. Dat vind ik echt heel veel en dat had ik nooit verwacht. Een leuk doel dat ik mezelf heb gesteld is om ooit nog in de weerfoto’s bij het NOS Journaal te komen. Af en toe stuur ik een mooie foto in en dan hoop ik dat deze wordt uitgekozen.

Mensen die ook geïnteresseerd zijn in fotografie maar daar nog niet mee bezig zijn wil ik meegeven: Begin er gewoon mee! Verdiep je in het enorme aanbod van filmpjes op YouTube over fotografie en voor je het weet maak je de mooiste foto’s. Je hebt hier geen dure camera voor nodig want met de camera’s op een mobiele telefoon maak je ook al snel prachtige foto’s. Ik heb zelf veel geleerd van andere fotografen op Instagram die ik wel eens berichtje stuurde en ze dan vroeg om tips. Ik heb gemerkt dat de meeste van deze experts het erg leuk vinden als je ze eens wat over fotografie vraagt. Het proberen waard dus!

De komende tijd hoop ik nog veel mooie foto’s te kunnen maken en mijn vaardigheden op het gebied van fotografie nog meer uit te breiden. De herfst biedt wat dat betreft weer genoeg mogelijkheden en kansen om de natuur op een andere manier vast te leggen.
Via de Instagram pagina: @naturephotos_by_niels kun je mijn reis door de natuur met mijn camera volgen. Voor meer info mag je me altijd een berichtje sturen.

Dan tot slot nog een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen: 
Ga er eens vroeg op uit en loop dan is over het wandelpad aan het einde van de Stroom Esch bij de Weerselosestraat in de richting van Hertme. Bijna elke morgen lopen hier de reebokjes over de velden en is de natuur op zijn mooist. Daar kun je met of zonder camera een prachtig moment beleven!