Jacomijn's Plantenasiel
"Concept Plantenasiel"
Ik ben Jacomijn, toen ik kind was heb ik in Rouveen op het platteland gewoond. Ik zat hier tussen het groen en hier is denk ik mijn interesse voor de natuur begonnen. Inmiddels woon ik al 15 jaar in Borne. Ik werk in de thuiszorg en sinds een klein jaar ben ik begonnen met een plantenasiel.
Ik ben op het idee gekomen van een plantenasiel via Mama Botanica. Zij is bekend van haar blogs en vlogs voor de Intratuin. Ik volgde haar al een hele tijd en ik zag dat zij in Amsterdam een plantenasiel had. Ik vond dit best wel fascinerend en naarmate ik haar langer volgde ging ik me er steeds meer in interesseren. Ik ben toen gaan kijken of er in Twente al concepten bestonden zoals het Plantenasiel en toen ik zag dat dit niet het geval was ben ik het Plantenasiel Borne begonnen.
Ik liet de media in Borne weten van mijn plannen en op Facebook startte ik een eigen pagina. Toen er eenmaal een artikel was verschenen over het Plantenasiel begon het gelijk lekker te lopen. Voordat ik het wist had ik al een paar honderd volgers op Facebook en binnen een korte tijd had ik mijn hele huis vol met planten staan.
"Opvang van planten"
In het plantenasiel vang ik planten op die mensen niet meer kunnen of willen hebben. De reden hiervoor kan zijn omdat de plant het niet meer goed doet. Heel vaak hebben mensen niet het geduld om de plant dan weer op te lappen. Ik hoorde veel om me heen dat deze planten werden weggegooid en dat er vervolgens een nieuwe plant in de winkel werd gekocht. Mijn groene hart ging daar een beetje van bloeden. In mijn plantenasiel vang ik deze planten dus op en zorg ik dat ze helemaal weer opbloeien. Als de plant weer helemaal gezond is probeer ik er vervolgens via mijn sociale netwerk een nieuw huisje voor te vinden. De planten die hier binnen komen geef ik na een periode van verzorging dus gratis weer weg. Natuurlijk mogen mensen altijd een vrijwillige bijdrage doen.
"Verzorging van een plant"
Bij het aanschaffen van een plant gaat het bij veel mensen al vaak mis met de verzorging.
Mensen denken: ik heb nog een leeg plekje in mijn kamer waar wel een plant kan staan. Ze gaan dan naar de winkel en zien een mooie plant en denken dan; die is mooi, die komt op die plek te staan! Dit is echt een grote fout die veel mensen maken bij het uitkiezen van planten. Voordat je een plant uitkiest moet je eerst kijken naar de plek waar hij komt te staan. Is het een plek met veel licht of juist weinig licht. Vervolgens kun je dan gaan kijken wat voor een soort plant geschikt is voor die plek. Dan gaat het namelijk meestal negen van de tien keer wel goed.
Eigenlijk is de verzorging van een plant hartstikke makkelijk. Als je een plant koopt in de winkel staat er vaak al op het kaartje wat de licht en waterbehoefte van die plant is. Ook in de winkel kun je vaak info vragen over de plant die je koopt. Daarnaast heb je ook nog het internet. Alles bij elkaar zijn dat genoeg bronnen om er voor te zorgen dat de plant krijgt wat hij nodig heeft.
"Groene vingers"
Mijn kennis voor planten komt niet vanuit een groen-opleiding. Bij mij is het vooral een kwestie geweest van heel veel doen, lezen, opzoeken en uitproberen. Uiteindelijk kreeg ik daardoor het groene gevoel gewoon in de vingers. Ook bij mij mislukt er nog wel eens wat en in uiterste geval moet ook ik wel eens een plant weg gooien. Bijvoorbeeld als er beestjes in zitten en de plant echt niet meer te redden valt. Als de planten hier binnen komen zijn ze soms echt in erbarmelijke staat. Soms zit er bij wijze van spreken nog maar een groen blaadje aan. Daarnaast krijg ik soms ook nog prachtig bloeiende planten binnen. Zolang er nog enig leven in een plant zit mogen mensen ze bij me langs komen brengen en geef ik ze nog een kans. Ik heb al regelmatig planten gehad waarvan ik zelf dacht, dat wordt niet meer wat. Wat ik vervolgens doe is het volgende: Ik snoei de plant terug en check de wortels. Daarna krijgt de plant nieuwe verse potgrond en zet ik hem op de plek die hij nodig heeft. Vervolgens zie je dan negen van de tien keer dat een plant weer helemaal opbloeit. Veel planten die hier binnen komen hebben nog een goed wortelsysteem maar van buiten ziet de plant er dan niet goed meer uit. 99 procent van die planten zijn verwaterd of niet goed verpot. Over het algemeen wordt gezegd dat je een plant elke twee jaar moet verpoten. Mijn planten worden elk jaar verpot en krijgen dan nieuwe verse potgrond. Op het moment dat je ziet dat de potgrond omhoog komt is het een goed moment om even te kijken hoe het met de wortels staat. Zijn deze wortels flink gegroeid dan mag de plant in een grotere pot. Als je de wortel van een plant de ruimte namelijk niet geeft dan zal hij ook niet goed groeien.
"Alle kamerplanten zijn tropische planten"
Bij sommige planten is wat meer kennis nodig om er voor te zorgen dat hij overwinterd. In principe zijn alle planten, die je in Nederland kunt kopen in een winkel, tropische planten. Het zijn planten die hier van nature niet vandaan komen en daarom moeten ze ook binnen staan.
De planten die zo ver in de verzorging zijn dat ze weer weg mogen zet ik altijd op Facebook. Vaak reageren er meerdere mensen en dan verloot ik de plant. Mensen kunnen de plant dan bij me afhalen. Bij het afhalen van de planten kunnen mensen een kijkje nemen in mijn plantenasiel en kunnen we ideeën of tips uitwisselen. Ook worden er weleens plantenstekjes uitgewisseld. Het plantenasiel heeft dus ook nog een sociale rol.
"Positieve uitwerking van planten in huis"
Met de aanschaf van tropische planten haal je ook een stukje gezondheid in huis. De luchtvochtigheid in de kamer wordt hoger en dat is goed voor je luchtwegen. Planten zuiveren ook de lucht en hoe meer planten je bij elkaar hebt hoe groter dit effect natuurlijk is. Maar ook een enkel plantje heeft zijn uitwerking. Planten geven rust, verhogen je creativiteit en je hebt het gevoel dat je in de natuur bent. Er zijn hele studies over de positieve uitwerking van kamerplanten.
Als ik er voor een klein beetje voor zou kunnen zorgen dat mensen door mijn planten deze positiviteit naar binnen halen dan zou dit al hartstikke mooi zijn.
"Plantenasiel 1 jaar"
13 maart 2021 bestaat het plantenasiel een jaar. Ik had niet durven dromen dat het zo goed zou lopen. In het afgelopen jaar zijn ruim 2800 mensen mij gaan volgen op Instagram en Facebook. Ik vind het erg leuk om mijn passie voor planten met anderen te delen. Op mijn Facebook of Instagram kunnen mensen mijn werk in het Plantenasiel Borne volgen. Via social media geef ik tips over de verzorging van planten en geef ik een inkijk in het plantenasiel. Bijna dagelijks krijg ik berichtjes van mensen met allerlei verzorgingsvragen over planten en deze beantwoord ik graag! Je mag me dus altijd een berichtje sturen. De droom voor de toekomst is om van het werken met planten mijn beroep te kunnen maken. Bezig zijn met plantjes vind ik namelijk echt het leukste wat er is.