Trainspotter Johnny

Trainspotter

Ik ben Johnny, 29 jaar oud, en sinds 7 jaar woon ik in Borne. Ik ben werkzaam als houtbewerker en doe dit met veel plezier. Maar, waar ik nog veel meer plezier mee heb is mijn hobby: Trainspotten! Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd geweest in alles wat met treinen te maken heeft. Wat ik graag doe is het fotograferen van treinen. Sinds kort deel ik die foto’s via mijn instagrampagina: @trainspotterkl1991

Treinen

Ik maak foto’s van allerlei soorten treinen. Stoptreinen, intercity’s, goederentreinen en de internationale trein. Inmiddels weet ik er al heel wat van af. In Borne kun je een beperkt aantal treinen zien. Op het traject Zwolle-Enschede rijden “Flirt-3” treinen en daarnaast heb je de internationale intercity die vanuit Berlijn langs Oldenzaal naar Amsterdam rijdt. Ten slotte heb je nog de binnenlandse intercity’s die door Borne heen rijden, dit zijn DDZ treinen of ICM treinen.

Mijn plekje

Omdat ik nooit in de buurt van het spoor heb gewoond ben ik nooit in de gelegenheid geweest om foto’s te maken van treinen. Ik reisde dan wel veel met de trein maar had geen tijd om ze ook nog te fotograferen. Nu ik sinds zeven jaar in Borne woon kan dit gelukkig wel. Zodra de weersomstandigheden en het licht goed zijn zie je me met een een camera langs het spoor staan. Ook als het slecht weer is ben ik er, maar dan zonder camera. Normaal gesproken sta ik op de strook gras ter hoogte van de overgang Azelosestraat op de parkeerplaats van het station. Dat is een mooie plek met genoeg ruimte waar je de treinen ook op tijd ziet aankomen. Via de website “treinposities” kan ik zien wanneer treinen vertrekken en zo weet ik precies wanneer er welke trein langs Borne komt. 

De grote droom

Naast het kijken naar treinen langs de spoorlijn vind ik ook alles binnen in een trein reuze interessant. Ik reis zelf vaak met de Duitse intercity. Ik stap dan in Almelo in en reis dan naar het westen om familie te zien. Als ik eenmaal lekker bij het raam in de trein zit en ik mijn muziek op heb en naar buiten kijk, ben ik helemaal in mijn nopjes. Ik wil zelf graag machinist worden, dat is mijn grote droom. Ook een baan als conducteur of het werken op een station lijkt mij geweldig. Zolang het maar iets met treinen te maken heeft ben ik dik tevreden.

Uitgelachen om je passie

Op sommige plekken vind niet iedereen mijn hobby leuk. Soms werd ik wel eens uitgelachen. Dat deed me vroeger heel erg veel maar sinds een tijd maakt me dit niets meer uit. Het is mijn hobby en ik doe hier niemand kwaad mee. Daarom snap ik ook niet dat mensen hier om lachen. Hier in Borne ben ik trouwens nog nooit uitgelachen. Daarom sta ik hier op deze plek ook erg graag. Iedereen laat me hier in mijn waarde. Er is me natuurlijk wel eens gevraagd of alles goed met me ging. Als ze dan zagen dat ik mijn camera bij me had dan snapten mensen al gauw dat ik een treinspotter ben en hoefden ze zich geen zorgen meer te maken. 
Ik snap wel dat mensen denken, er staat daar iemand, wat gaat die doen. Er zijn natuurlijk wel mensen die langs het spoor kunnen lopen en die klaar zijn met hun leven. Daarom moet er ook goed op gecontroleerd worden. Als er dus een melding is gemaakt door iemand en er komt iemand bij me kijken dan vind ik dit eigenlijk ook wel weer heel bijzonder. Het betekent namelijk ook dat mensen naar elkaar omzien. En dat is goed!

Rustig worden

Als ik druk ben geweest of als ik me niet zo goed voel dan ga ik altijd naar het spoor. Soms wel tot vijf keer per week en meerdere keren per dag. Ik ben iemand die niet altijd alles helemaal goed kan overzien. Als het dan minder met me gaat en ik heb een tijdje naar de treinen gekeken en geluisterd dan word ik helemaal rustig en dan gaat het weer goed met me. Deze hobby brengt me dus heel erg veel. 

Levenslange passie

Ik denk niet dat mijn passie voor treinen ooit stopt. Het zit er ingebakken en het is echt de aard van het beestje. Mijn liefde voor treinen betekent voor mij het hele pakket. Het fotograferen van treinen en het reizen met de trein. Buiten zijn en kijken en luisteren naar een trein. En het rustig worden van de treinen. Tot slot hoop ik ooit nog werkzaam te mogen zijn in het treinwezen.
Als mensen het leuk vinden om mij te volgen dan kan dit via instagram, @trainspotterkl1991. Ik ben geen grote prater maar als mensen vragen hebben of mijn interesse delen mogen ze me altijd een berichtje sturen.