Inge's praktijk

Ik ben Inge Tigelaar. Sinds een aantal jaren heb ik mijn eigen coaching en supervisie praktijk. Ik laat mensen op een praktische manier meer over zichzelf ontdekken met als uiteindelijke doel: Persoonlijke- en professionele ontwikkeling. 

Droombaan
Voordat ik deze praktijk begon heb ik 11 jaar lang lesgegeven op de hogeschool Saxion in Enschede. Ik gaf les aan studenten die de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgden. Ik merkte daar dat hoe kleiner de groepen waren aan wie ik les gaf, hoe meer ik kon verbinden met de ander. Vanuit deze interesse heb ik toen zelf de opleidingen supervisiekunde en coaching gevolgd en gaf ik lessen coaching aan vierdejaars Saxion studenten. Mijn baan was fantastisch en tegen mijn omgeving zei ik altijd dat ik na deze baan met pensioen zou gaan. Een baan voor het leven! Dacht ik..

Jaar naar Amerika
Want, op een dag kwam mijn man thuis met het verhaal dat hij voor zijn werk een jaar naar de Verenigde Staten kon. Hij zou daar heen gaan om een bijdrage te leveren de lokale verkoop te stimuleren en dit was een topklus voor hem. Een jaar lang naar de Verenigde Staten zou betekenen dat ik mijn droombaan op het Saxion moest opzeggen omdat dit een te lange periode was om onbetaald verlof te nemen. Na een tijdlang over alles te hebben nagedacht maakte ik de beslissing om ontslag te nemen en met mijn man naar de Verenigde Staten te gaan. Dit jaar heeft een heleboel deuren geopend en mij geleerd dat je soms eens een duik in het diepe moet nemen. Met de tijd die ik in Amerika had kon ik de teksten voor mijn website voor de praktijk, die ik inmiddels 1 dag in de week naast mijn baan bij Saxion had, schrijven. Het jaar vloog voorbij en uiteindelijk besloot ik om na mijn tijd in Amerika full-time bezig te gaan met coaching en supervisie in mijn eigen praktijk. We zagen een prachtig huis in Borne met een mooie grote ruimte boven de garage. Het was nog een donker hol maar ik zag het al helemaal voor me. Dit zou mijn praktijkplek worden! We kochten het huis en verhuisden na jaren in Enschede te hebben gewoond naar Borne. Na de verbouwing van de praktijkruimte stortte ik mij volledig op mijn baan als coach en supervisor vanuit mijn eigen praktijk.

Hoogsensitiviteit
Mijn kwaliteit is dat ik goed kan aansluiten bij de ander en mijn kracht ligt in mijn analytisch denkvermogen. Met het doorvragen kom ik snel tot de kern waardoor mensen denken: dat is het! Als mensen hier komen kunnen ze soms nog geen woorden geven aan hun probleem. Maar na een eerste gesprek hebben we het vaak al duidelijk. Een van de onderwerpen waarin ik mij heb verdiept is hoogsensitiviteit (HSP). Ik geef workshops aan mensen die hoogsensitief zijn of denken te zijn. HSP heeft op dit moment nog een zweverig imago. Dit terwijl een op de vijf mensen het zijn en het inmiddels bewezen en erkend is door de wetenschap. Mensen die hoogsensitief zijn verwerken de informatie die binnenkomt in hun brein op een andere manier dan hoe dit bij andere mensen gebeurt. Deze andere manier van verwerken kan op den duur problemen met zich meebrengen op het werk of in de thuissituatie.
Als je hoogsensitief bent kun je soms overspoeld raken door emoties. Je hebt meer tijd nodig om informatie te laten landen. Je bent je erg bewust van je omgeving en je aandacht gaat vanzelfsprekend uit naar de ander. Ook emoties van anderen kun je soms voelen alsof ze van jezelf zijn. Mensen met HSP die bij mij komen voelen zich vaak overspannen en komen dan met stressklachten te zitten. Door op een wetenschappelijke manier naar HSP te kijken en dit met beide benen op de grond te benaderen probeer ik ze vervolgens in mijn praktijk te helpen. Ik ben transparant over wat ik zie bij de ander zodat diegene zichzelf beter begrijpt. Na het eerste gesprek gaat er vaak een wereld open voor mensen die voor het eerst horen dat ze hoogsensitief zijn. Ineens vallen de puzzelstukjes op de plek. Met de praktische tips die ik vervolgens geef gaan ze de deur uit met stof waar ze iets mee kunnen.
 
Zelf ook hoogsensitief
Zelf kwam ik er jaren geleden ook achter dat ik hoogsensitief ben. Een lagere school vriendin zei: ¨heb je al eens gekeken naar hoogsensitiviteit? Ik denk dit te herkennen bij jou¨. Er ging een wereld voor mij open!
De beginperiode dat ik bij Saxion werkte merkte ik dat ik er ´last´ van had. Saxion is een dynamische organisatie met veel veranderingen en waar zaken erg snel gaan. Het team waarin ik werkte was enorm betrokken bij de studenten en docenten werkten knetterhard om alles uit de student te halen.
Ik ging helemaal mee in die dynamiek en ik voelde me enorm verantwoordelijk voor alles wat er moest gebeuren. Ik pakte taken op die eigenlijk bij anderen hoorden. Ik vroeg veel te veel van mezelf en op een gegeven moment ging het lampje uit. Ik heb geen burn-out gehad, ik ben ook niet overspannen geweest. Maar ik ben wel even een weekje thuis gebleven op aanraden van mijn manager. Ik heb me daarna even helemaal niet meer bemoeid met de organisatorische kant en ben weer terug gegaan naar de basis, namelijk lesgeven. Ik heb me in die maanden daarna gefocust op ´goed voelen´ in plaats van steeds maar streven naar ´me goed voelen´. Daar ligt de sleutel namelijk. Je sensitiviteit is een kwaliteit, mits je hem serieus neemt, je grenzen leert kennen en kunt aangeven.
Ik heb jarenlang op werkgebied niet iets specifieks met het onderwerp gedaan omdat ik dacht ´dit is een eigenschap van mij´, maar het móest gewoon. Ik zag te veel klanten vastlopen hierin en ik vond dat ik me hierin verder op professioneel vlak in moest verdiepen. Dat heb ik gedaan.
Nu bied ik naast de reguliere supervisie- en coachingstrajecten ook begeleidingstrajecten specifiek op dit onderwerp aan.   

Ambitie
Mijn ambitie voor de toekomst zit hem ook in het stukje hoogsensitiviteit. Dit komt omdat ik geloof en denk dat daar nog zoveel winst te halen valt voor mensen met HSP zelf, maar ook veel breder in de maatschappij. Werkgevers, medici, een ieder die met mensen werkt zou moeten weten wat de eigenschap inhoudt en hoe dit doorwerkt. Ik denk dat als mensen weten van hun hoogsensitiviteit dat ze niet in de valkuil lopen van overbelast raken. Een van mijn ambities is dus om door mijn werk er voor te zorgen dat er meer bekendheid over het thema hoogsensitiviteit komt.

De praktijk
Mensen zijn altijd welkom in mijn praktijk voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens deze kennismaking van maximaal een uur ga ik met ze in gesprek over wat ze graag willen bereiken met het traject. Als ze dit niet precies weten probeer ik door middel van vragen te stellen concreet te worden door een doel op te stellen waar we in drie maanden naartoe kunnen werken.
Naar aanleiding van dit eerste gesprek maak ik een offerte en als deze akkoord is bevonden spreken we elkaar eenmaal per twee of drie weken. Er is hierdoor genoeg tijd voor het verwerken van alles. Ook kan er in deze tussenliggende tijd worden geoefend met ander gedrag en leer je om op een andere manier te gaan kijken naar de dingen.
Vaak zijn er ongeveer zes gesprekken nodig waarin we in het zesde gesprek de vooruitgang evalueren.

Inspiratiedagdeel hoogsensitiviteit
Voor het thema hoogsensitiviteit bied ik eenmaal per maand een inspiratie dagdeel aan met een workshop die drie uur duurt. In deze workshop zijn we vooral bezig met de kwaliteiten die horen bij HSP. De workshop is normaal gesproken met zes personen (zonder COVID) zodat we ook kunnen leren van elkaar. Je krijgt een mix van theorie en praktijk. Je kunt een test doen om te kijken of je inderdaad hoog sensitief bent. Vervolgens zoomen we in op de kwaliteiten die hierbij horen en je krijgt een lijst met praktische tips en trucs waar je mee aan de slag kan in de tijd daarna. 
Zoals ik eerder al zei, er gaat vaak een wereld voor deze mensen open. Ze voelden zich een buitenstaander maar komen er nu ineens achter wie ze zijn en waar hun unieke eigenschappen vandaan komen. 
 
Ik daag iedereen uit om meer over zichzelf te weten te komen en om te groeien in zijn of haar persoonlijk ontwikkeling. Mocht je nieuwsgierig of misschien wel geïnteresseerd zijn neem dan een kijkje op mijn website: www.ingetigelaar.nl 
Ik maak graag kennis met je om jouw persoonlijke doelen en groeimogelijkheden te onderzoeken en samen aan de slag te gaan!